Varför just fem års garanti?

För samtliga av våra synfelsbehandlingar inom ögonlaser och linsbyte inkluderar vi alltid vår 5 åriga trygghetsgaranti. Vi erbjuder inga förkortade eller olika versioner av denna. Något som är viktigt för oss, men varför?

Det är viktigt att tänka på en behandling mer än just själva dagen man gör sin operation. Det innebär att tiden efteråt ofta inkluderar en fas av återhämtning för synen och läkning av ögat. Rent tidsmässigt kan detta gå på några dagar eller ta upp till ett år, beroende på typ av behandling och ens egna förutsättningar.

fem års trygghetsgaranti


Efter denna tid vet man om man kommit upp i sitt förväntade resultat och i de fallen det inte går ingår det en korrigerande behandling om de medicinska premisserna finns. På Vårda Ögon kan vi utföra en sådan både för linsbyten eller ögonlaser med hjälp av vår avancerade laserteknik. Dock innebär denna korrigerande behandling ytterligare en period av synåterhämtning och läkning. Det kan alltså plötsligt ha gått redan ett par år efter sin initiala behandling.

Därför har vi alltid en trygghetsgaranti på just fem år som möjlighet att kunna förbättra din syn under denna tid – och sätta in åtgärder i rätt tid.

Läs mer om vår extensiva trygghetsgaranti här


Bästa tiden för operation?

Vi får ofta frågan om man ska vänta till någon särskild period, till exempel sommaren eller vintern, för att genomföra en operation med ögonlaser eller linsbyte. Svaret är att det beror på ett flertal faktorer och är egentligen inte enbart beroende av årstid, utan på vad du kommer göra under perioden och vilken typ av operation du har genomgått.

Vi börjar att titta på aktiviteter som initialt kan vara begränsande för dig och lite mer specifikt våra populäraste behandlingar: NoCut® ögonlaser och RLE linsbyte. Kom ihåg att detta endast är generella siffror, det kan alltså variera i samråd med din ögonläkare hos Vårda Ögon. Varje öga är unikt.

NoCut® – ögonlaser utan skära

Är du fysiskt aktiv är NoCut® alltid metoden att föredra. Vad gäller den aktiva biten bör du dock tänka på några extra saker när ditt öga läker precis efter operation. Därefter är du helt fri att göra precis som du vill och den stora fördelen med NoCut® är att du inte har en permanent begränsning framöver – jämfört med metoder där man skär i ögat.

  • Jogging – ingen begränsning
  • Fotboll/bollsport – Ingen begränsning. Undvik bollar i ansiktsregionen första månaden
  • Simning, dykning, kampsport – efter 3 veckor
  • Solarium – efter 4 månader
  • Bastu – efter 4 veckor
  • Bilkörning – efter ca. 2 veckor
  • Dammig miljö – använd skyddsglasögon de första två veckorna

Solglasögon gäller även de tre första månaderna – det är viktigt att du använder solglasögon som är täcker bra och med ett UV-skydd på minst 400.

RLE linsbyte (trifokal/monofokal)

En ögonoperation med linsbyte har en kortare återhämtningstid men det finns fortfarande viktiga saker att tänka på under den första perioden efter din operation, såsom:

  • Jogging – lätt jogging har ingen begränsning. Högintensiv sådan efter 3 veckor
  • Fotboll/bollsport – Undvik bollar i ansiktsregionen, för övrigt ingen begränsning
  • Simning, dykning, kampsport, gym – efter 3 veckor
  • Övriga aktiva sporter (som tennis och golf) – efter 1 vecka
  • Bilkörning – efter 1 vecka
  • Tunga lyft – efter 1 vecka
  • Dammig miljö – efter 2 veckor
  • Solarium – efter 2 veckor

Så, vilken årstid eller period är lämplig för operation?

Använd ovanstående begränsningar av aktivitet, tänk på hur det ser ut i ditt liv och vad du planerar för i framtiden. Fundera på vad du tycker om att göra på din fritid, ditt jobb och din semester framöver. Väg det sedan mot det faktum att du slipper dina glasögon och linser framöver!



Kan ögonlaser behandla astigmatism?

Funderar du på ögonlaser men har astigmatism? Ögonlaser är en trygg och säker metod för att korrigera de flesta vanliga synfelen. Men hur fungerar det för astigmatism och kan det korrigeras?

Vad är astigmatism?

Astigmatism är ett vanligt synfel där antingen linsen i ögat eller hornhinnan (den yttersta delen i ögat) har en ojämn form. Formen liknar mer en rugby-boll än en rund och sfärisk fotboll. Står det i ditt optikerrecept att du har värden betecknat i ”cylinder” och ”axel” så vet du säkert att du har detta.   

30% av alla människor har astigmatism och det åtföljs ofta av andra refraktiva synfel, som till exempel närsynthet.

Kan ögonlaser behandla astigmatism?
Den vanligaste typen av astigmatism. Hornhinnan har en asymmetrisk/irreguljär form.

Det finns tre typer av astigmatism:

Korneal astigmatism
Vanligaste typen av astigmatism och innebär att hornhinnan har en irreguljär form.

Lenticulär astigmatism
I stället för att felet sitter i ögats yttre del, sitter nu felet i linsen. Det kan bero på en ojämn form på linsen, att den inte är centraliserad eller att det finns en lutning.

Retinal astigmatism
Sällsynt variant där den bakre delen av ögats vägg är ojämnt krökt. Denna irreguljära form skapar problem när ögat väl bryter ljuset till din näthinna. Det skapas flera fokuspunkter, vilket i sin tur leder till att oskarp och förvrängd syn. Oftast upplever du det både på nära och långt håll. Det är vanligt att astigmatismen uppstår i samband med andra synfel såsom närsynthet och översynthet.

Går astigmatism att behandla med ögonlaser?

Det går att behandla astigmatism med ögonlaser.   

En behandling med ögonlaser utgår alltid från samma princip: att skapa eller ”putsa” till en ny och mer jämn form på din hornhinna, så att ljuset i sin tur bryts rätt och hamnar med rätt fokuspunkt på din näthinna.

På grund av den irreguljära formen du har på hornhinnan kan det ses som något mer komplicerat att behandla din astigmatism då lasern behöver omforma hornhinnan på flera områden – men det är dock inget du märker. Är du närsynt eller översynt behandlar lasern detta i samma steg.    

Viktigt att tänka på är att det finns ett flertal andra faktorer som spelar in om du verkligen kan genomgå en ögonlaserbehandling. För att ta reda på om du kan behandlas med ögonlaser så behöver du först gå på en undersökning.

Smink – vad ska jag tänka på inför ögonlaser?

Många ställer frågorna ”hur ska jag tänka med smink före behandlingen” och ”när kan jag sminka mig igen”?

Det korta svaret är att du inte ska ha smink 24 timmar före. Detsamma gäller 2 dagar till 2 veckor efter behandlingen. Det beror på läkningsprocessen.

På undersökningsdagen

Använd minimalt med smink runt ögonen. Här syftar vi på maskara, eyeliner och ögonskugga. Vi vill inte att testerna ska kunna påverkas av detta.

Om du mot förmodan inte klarar av att leva utan maskara så kan du alltid färga ögonfransarna en vecka innan.

På operationsdagen

Bär inget smink överhuvudtaget. Detta gäller alla typer av smink – som till exempel foundation, puder, rouge, maskara, eyeliner och ögonskugga. Ögonsmink får inte användas minst 24 timmar före behandlingen. Använd inte parfym eller aftershave på operationsdagen. Detsamma gäller krämer/återfuktande lotion.

Har du ögonfransförlängning så ska du ta bort dessa före laserbehandlingen. De kan åter användas 2 månader efter operationsdagen.

Eftervården (efter operation)

Undvik maskara 2 veckor efter operation. Det inkluderar alla typer av vattenfast maskara då det är svårare att få bort och kan irritera dina ögon. Undvik produkter som kan flaga sig i dina ögon som till exempel skuggor eller liners. Det går bra att använda lätt foundation i ansiktet efter 2 dagar. Det rekommenderas dock att du undviker området runt ögonen eftersom det kan orsaka irritation. Puderbaserad foundation och rouge kan användas efter 5 dagar. Ögonkrämer/lotions ska inte användas 2 veckor efter operation. Lotion kan användas efter 2 dagar, men undvik direktkontakt med ögonområdet och ögonlocken helt.

Tänk på att vara extra försiktig när du avlägsnar sminket, särskilt runt ögonen och undvik skrubbande rörelser.

Sminkredskap kan bära på vissa skadliga bakterier så vi rekommenderar att du köper nya sminkborstar/penslar och produkter efter din laserbehandling.

Ring oss på 010-709 99 99, skicka ett mejl till kundcenter@varda.se eller chatta med en av våra kundrådgivare om du känner dig osäker på något!

Är sommaren en bra period för ögonlaserbehandling?

Vi får ofta frågan om sommaren är en lämplig period för att genomgå en ögonlaserbehandling. Återhämtningstiden är ju lite längre vid ytbehandlingar såsom NoCut® och LASEK, samtidigt som solen (oftast) skiner och semestern är en faktor. Låt oss titta närmre på de skötselråd man ska tänka lite extra på under sommaren.

Solglasögon

Det är av största vikt att använda sina solglasögon i tre månaders tid efter sin operation. Det gäller vid soligt väder när du befinner dig utomhus. Du behöver inte solglasögon om det är helmulet ute men kom ändå ihåg att ha med dig dessa utifall solen tittar fram. För många är detta dock ingen begränsning eftersom de ändå är så pass vana vid solglasögon under sommaren. Dessutom är det viktigt att känna till att om du inte är behandlad så ska du generellt sett alltid skydda dina ögon mot UV-strålning.

Simning och dykning

Vi rekommenderar att du väntar med detta i tre veckor. Här är det även viktigt att tänka på att solglasögon gäller även om du badar i havet och det är soligt.

Fotboll och andra bollsporter utomhus

Ingen begränsning, dock skall man undvika bollar i ansiktsregionen under läkningstiden.

Medicinering

Du ska tänka på att ta vissa mediciner och smörjande droppar de första sex veckorna. Du kanske är på resande fot och där är det viktigt att du fortfarande kommer ihåg att ta dem. Skulle det hända att du glömmer bort de så finns vi alltid ett telefonnummer bort – även på kvällar och helger under sommaren. För hur du ska följa dina ordinationer kan du använda vår app, smidigare än att behöva bära på papper hela tiden.

Detta är lite extra saker som du bör planera inför när du väljer att göra din ögonlaser på sommaren. Värt att tillägga är att det finns fördelar med ögonlaserbehandling på sommaren jämfört med under vintern. Det är nämligen en stor fördel att man är aktiv och är utomhus för både läkningen samt återhämtning av synen. En annan god anledning är att luften är mindre torr på sommaren.


Torra ögon i samband med laserbehandling

 Ögonen är vår kropps naturliga kamera som fångar upp ljus, konverterar det till elektrokemiska signaler och som sedan magiskt sammanställer bilderna som vi ser. Tekniskt sett är våra ögon kroppens absolut med avancerade del som består av miljontals synnerver.

Det är därför som ögonen behöver ett delikat skydd – i form av bland annat en så kallad tårfilm.

Tårfilmen består av tre lager: det oljiga, det vattniga och mukus. När tårfilmen är ur balans börjar vi uppleva torra ögon. 

Torra ögon kan bero på många olika saker, som till exempel systemisk sjukdom, mediciner, klimakteriet, alkohol, miljön och i andra fall som resultat av ögonlaserbehandling. 

Vi redogör nu för symtombilden och hur en ögonlaserbehandling kan påverka torra ögon.

Känner du igen dig?

Den vanligaste beskrivningen av folks ögon är ”irriterade, kliande och torra”.

Om du känner igen dig så kan det mycket väl handla om något som kallas för DES (dry eye syndrome) eller keratoconjunctivitis sicca (KCS). 

Fler faktorer spelar in, som till exempel användandet av mediciner, alkoholkonsumtion eller långvarigt bildskärmsanvändande. 

När du får torra ögon i följd av för mycket bildskärmsanvändande så kallas det för digitalt torra ögon-syndrom, eller datorsyn-syndrom som i sin tur kan orsakas av dåligt ljus, felaktigt skärmavstånd, bristande ergonomi eller att du inte blinkar tillräckligt ofta med ögonen. 

Övriga orsaker till torra ögon är kontaktlinser, rökning, Sjögrens syndrom, Parkinsons sjukdom, ledgångsreumatism, diabetes, luftkonditionering och låg fuktighet. 

Hur påverkar torra ögon lämpligheten för laserbehandling?

Om du lider av torra ögon och om du använder tårersättningsdroppar varje dag så är du förmodligen inte lämplig för laserbehandling. Det kan i detta fall handla om att du har en svår torrhet.

Dock behöver det inte alltid betyda att det är permanent. Många som har torra ögon-syndrom är trots allt lämpliga för laserbehandling, vilket beror på att symtomen kan försvinna eller förmildras genom att ändra din miljö och annat. Om vi anser att ytlagrets hälsa går att förbättra med behandlingsmedel så kan laserbehandling fortfarande vara något för dig framöver. Vi går igenom detta med dig på den grundliga undersökningen som görs inför laserbehandling. 

Torra ögon som biverkning efter laserbehandling

Nerverna som finns på ögats yta spelar en stor roll i återhämtningen efter en laserbehandling. 

På grund av laserbehandlingen får de korneala nerverna ett tillfälligt avbrott. Det betyder att de inte längre kan förse normala nivåer av smörjning på ögat och då upplever man torra ögon. Efter ett par veckor, och ibland månader, läker nerverna och smörjningen återgår till det normala. 

En mindre skala patienter som har torra ögon-syndrom innan laserbehandlingen löper större risk för en förlängd period med torra ögon-problem. Dessa fall upptäcks redan på den grundliga undersökningen inför laserbehandling. 

Generellt sett gäller det att använda tårersättningsdroppar under återhämtningsfasen efter synfelsbehandlingen. Information ges både före och på operationsdagen. 

Står du inför valet att välja bland ögonlasermetoder så är det viktigt att poängtera skillnaden mellan ytbehandling och metoder där man skär i ögat. Vid FS-LASIK blir torrhetsbesvären betydligt större än vid t.ex. NoCut® eller LASEK. Det beror på att man lägger ett snitt och tar bort ytlager, vilket försämrar tårproduktionen. Så vill du vara på den säkra sidan så ska du välja en ytbehandling likt NoCut® – som ger mindre torrhetsbesvär.

Gå ifrån kontaktlinserna helt

En av de mest effektiva saker du kan göra för att bli av med torra ögon är ibland att sluta använda kontaktlinser helt och hållet.

I sådant fall kan du göra en laserbehandling. En del tror att man behöver använda glasögonen i stället för linserna, men laserbehandling är den permanenta lösningen (till att du blir ålderssynt så klart).

Kontaktlinser suger upp tårarna från ögats yta och rubbar balansen. Så ibland handlar det inte om torra ögon-syndrom utan det är snarare kontaktlins-inducerad torrhet – vilket är tillfälligt på grund av dina linser.

En laserbehandling kan därför vara en bra lösning för dig som önskar slippa denna typ av torrhet, samtidigt som att du slipper krångla med användandet av linser.

 

Ögonlaser anpassad för aktiva och vardagliga sysslor

Med NoCut® ögonlaser nämner vi ofta att den är anpassad för en aktiv livsstil och tar upp träning, kampsporter och vissa yrken. Men vad innebär det egentligen för sin egen livsstil – och vad räknas som ”aktiv” egentligen?

Locket som aldrig läker
På 90-talet kom lasertekniken LASIK. Med denna metod skär man ett lock på ögat, lyfter på det för att sedan behandla det underliggande lagret på hornhinnan med laser. Slutligen lägger man på locket på ögat igen. Locket läker dock aldrig helt och medför en permanent försvagning av ögat (upp till 60% förlorad styrka). Trots det blev LASIK en behandling som snabbt tog mark då återhämtningen av synen bara gick på några dagar och smärtan var nästan obefintlig.

Risker för att skära och skapa ett lock innebär bl.a. att locket kan lossna igen (när som helst i livet vid trauma), ”rynka sig” eller bli infekterat. Trauma kan exempelvis vara ett slag, en fotboll i ansiktet eller att ditt barn råkar peta dig i ögat.

Vid en NoCut® skapar man inte ett lock – utan ögat läker ihop helt. Det innebär dock att synåterhämtningen och läkningen är längre, men har då fördelen att undgå alla dessa risker som uppkommer där man skär i ögat.

håller locket vid en aktiv livvstil?

Så vad är en aktiv livsstil?

Med en aktiv livsstil finns det ett par direkta saker man ska undvika helt när man väljer metoder där man skär. Detta är i huvudsak alla sporter eller yrken med hög fysisk kontakt:

  • Kampsport
  • Rugby
  • Hockey
  • Brottning
  • Yrken som Polis, Militär eller Brandman

Det är dock i ärlighetens namn en alltför enkel summering, för risken kvarstår med att ett lock kan lossna vid många andra scenarios i ditt liv. Fördelen är nu att LASIK/FS-LASIK har funnits en tid på marknaden och alltfler rapporter har kommit ut om just detta ämne.

Det kan handla om om att du en dag efter sju års tid trillar och slår dig i ansiktet.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6520285/

Att ett husdjur råkar peta råkar peta med tassen i ögat. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20677731/

Eller att du, på din arbetsplats som lärare, får ett pappersflygplan i ögat.
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2451993619301239

Och kvinnan som försökte ta av sin tröja och kom åt ögat med sin nagel.
https://jamanetwork.com/journals/jamaophthalmology/fullarticle/265510

Ja, listan kan göras lång och vi rekommenderar som vanligt att du själv läser på på den information som numera finns lättillgänglig på nätet. Som du ser är det emellertid inte bara vissa sporter eller yrken som kan utgöra en riskfaktor. Så det vore kanske bättre om vi döpte om det här med att NoCut® är anpassad för en aktiv livsstil, och lägger till att den även tar höjd för flera vardagliga olyckor.

NoCut® – varför har ni en egen behandlingsmetod?


I över tjugo år har vi haft samma ledande kirurg som har utvecklat tekniken med beröringsfri ögonlaser, Dr Hans Remanius.

Att gå den vägen mot beröringsfri laser var, för tretton år sedan, ett ganska impopulärt beslut. Då var tekniker där man skär i ögat alltmer dominanta. Dessa hade fördelen med kortare återhämtningstid och smärtfri läkning. Så varför inte bara göra det enkelt och gå samma väg?

Svaret: en patient som har blivit ögonlaserbehandlad skall leva med det under många år (till att ålderssyntheten kommer). Patienter var nöjda för stunden, men hur skulle det se ut om 10–20 år? Tänker man långsiktigt vill man undgå risker med komplikationer som är bestående över en längre tid. Vid metoder där man skär och därmed skapar ett lock på ögat så växer aldrig locket ihop helt – det blir bestående och därför har man en förhöjd permanent risk där detta lock kan lossna. Vi såg det helt enkelt inte som medicinskt försvarbart och började i stället att investera i behandlingar där man kan undgå dessa risker helt och hållet.

Ja, vi valde kanske den lite svårare vägen då ytbehandlingar har längre läkningstid. Det var svårt i början att försöka förklara att man som patient fick ha mer tålamod när det gällde vår metod, avseende smärta och återhämtningstid, men vi drevs av en stark övertygelse om att det lönar sig för våra patienter – i längden, och därmed även oss. Av denna anledning föddes NoCut® ögonlaser.


Varför är NoCut® ett registrerat varumärke?

NoCut® är en behandling som vi har vidareutvecklat och nu förbättrat i över tretton år – den kunskapen är vi helt ensamma om i Norden, ja, kanske även i hela världen. Vi garanterar dig att du alltid får samma höga kvalitet när du väljer NoCut® hos oss, men vi kan aldrig garantera att detsamma gäller på annat håll.

Bakgrunden var även att flera människor som hade genomgått en ögonlaserbehandling (med varierande resultat) började prata med oss om att de hade gjort en NoCut®. Problemet var att de hade gjort det hos någon helt annan och blivit lovade att det visst var en ”NoCut®” de fick. När vi senare följde upp det märkte vi att NoCut® användes av flera andra kliniker på lite allt möjligt. Man likställde vår metod med andra behandlingsmetoder – trots att tekniken, kriterierna för valet av lämpliga patienter och erfarenhet skiljde sig åt. Detta ledde till en naturlig reaktion där vi kände oss tvungna att registrera NoCut® som ett varumärke.

Än idag ser vi tyvärr att man försöker skriva NoCut® med exempelvis ”no cut” eller ”no-cut” för att försöka komma runt det. Det är varken juridiskt rätt eller ärligt mot patienten. Därför får vi nu återigen förtydliga detta.

När du väljer NoCut® hos Vårda Ögon

· 
Vi är störst inom beröringsfri ögonlaser och har därmed mest kunskap inom detta område i Norden. Det leder till en säkrare behandling och ett bättre resultat.

·  Dr. Hans Remanius är pionjär inom beröringsfri ögonlaser. Han har utfört över 30 000 ytbehandlingar.

·  Vår laserapparatur heter Schwind Amaris 1050RS och har den senaste tillgängliga uppdateringen. Det är samma modell och uppdatering vid samtliga av våra ögonlaserkliniker.

·  Vi står fast vid att inte skära i unga friska människors ögon när det gäller ögonlaser – och har inte gjort det under de senaste 13 åren.


En komponent i ovanstående är tekniken TransPRK. Det innebär att lasern är den som avlägsnar epitelet för att sedan kunna putsa till det hårdare lagret på din hornhinna. Det är alltså en teknisk del i en ögonlaserbehandling.

Det är slutligen naturligtvis smickrande att så många skriver att de också har NoCut®. Men tyvärr stämmer inte detta och det är bara förvirrande för kunden när man försöker likställa det med TransPRK eller till och med LASEK i vissa fall. Det är lite som att säga att man köper en bil och det enda som stämmer överens med bilens märke är själva motorn.



Hur länge varar resultatet av ögonlaser?

När du har återhämtat synen efter din ögonlaserbehandling har hornhinnan stabiliserats och korrigeringen är nu permanent. Ögonen anpassas snabbt efter din nya syn.

Din syn kan däremot bli drabbad av en oundviklig föråldringsprocess: ålderssynthet. Detta är mycket viktigt att förstå eftersom denna synförändring inte har med ögonlaserbehandlingen i sig att göra.

Precis som med allt annat i vår kropp så blir våra ögon äldre. Som vi vet blir alla hårda delar i kroppen mjukare med åldern – och alla mjuka delar blir hårdare. Ögonen är mjuka och de blir hårdare – de stelnar. När den naturliga linsen i ögat stelnar så får du ålderssynthet. Läs mer

En ögonlaserbehandling gör förändringar på hornhinnan som sitter i främre delen av ditt öga. Ålderssynthet orsakar en naturlig och normal förändring i linsen som sitter i bakre delen av ditt öga. Därav byter vi ut denna lins mot en konstgjord plastlins vid ett linsbyte.

Din syn kan även gå tillbaka om du hade ett stort synfel innan ögonlaserbehandlingen. Återgången av ett synfel beror på dina ögon, läkningsprocessen, dina ursprungliga värden och huruvida andra förändringar sker i dina ögon. Det är därför som det är avgörande med friska ögon, stabila synvärden och att din hornhinnas tjocklek samt yta är adekvata. Allt detta får du reda på under din förundersökning.

Vi kan aldrig garantera dig att du inte behöver använda glasögon igen efter en ögonlaserbehandling. Det beror just på ålderssynthet (presbyopi). Det beror även på dina ursprungsvärden och övriga förändringar i dina ögon.

En god nyhet är däremot att ögonlaser kan användas för att kompensera dessa små förändringar genom att utföra en laserkorrigering eller en så kallad ”touch-up”. Denna kompletterande behandling ingår i vår trygghetsgaranti på 5 år.

Vi gör ”touch-up”/laserkorrigeringar på 1% av våra patienter. Det innebär, mer eller mindre, att 1/100 behöver en laser touch-up för att uppnå ett önskvärt resultat.

I slutändan är det en stor investering att korrigera sin syn med ögonlaser. Varför? För att du slipper betala för nya glas och/eller nya kontaktlinser varje år. Kostnaden för detta är för många 7500 kr/år för glasögon och 300 kr/mån för kontaktlinser. Ponera att du gör en NoCut® ögonlaser hos oss – då hade du sparat 76.023 kr under en 15-årsperiod.

Solglasögon – efter ögonlaser

Varför ska jag ta med solglasögon till operationsdagen?

Solglasögon skyddar dig mot solen starka UV-ljus. Detta ljus leder nämligen till skador på ögats hornhinna. Det säger sig själv att det är extra viktigt att du skyddar ögonen med solglasögon efter ögonlaserbehandlingen NoCut® och LASEK, eftersom du har som ett litet ’öppet sår’ på hornhinnan. Skulle solens strålar lysa på hornhinnan så orsakar det en sämre läkning – och detta vill vi undvika till varje pris.

Efter en synfelsbehandling med laser är det särskilt viktigt att bära solglasögon under de första sex månaderna. Det innebär inte att du behöver det hela tiden, utan endast utomhus.

Solglasögon efter ögonlaser

Solglasögonen ska ha bra glas som tar bort de skadliga UV-strålarna. Fråga butiken som säljer solglasögonen eller webbsidan som förmedlar dem.

Det är bra att veta att ett par solglasögon som är CE-märkta indikerar att de har ett stort UV-skydd – och då filtreras UV-strålningen bort tillräckligt bra. Vill man vara extra säker så är det en bra idé att skaffa solglasögon som har ett UV 400-filter.

Vi kan hjälpa er och rekommendera bra solglasögon. Tänk på att de som finns på bensinstationer runtom i landet inte nödvändigtvis har ett fullgott UV-skydd.

Opererar du ögonen så slipper du dessutom att använda dyra slipade solglasögon som ’kostar skjortan’. Sådana brukar man behöva behålla och leva med i minst 4 år – och det låter väl inte så kul.

Vad händer om jag använder solglasögon utan UV-skydd?

Jo, då lurar solglasögonen dina pupiller till att bli större (vidga sig) och detta leder till att dina ögon tar emot mer skadligt UV-ljus, vilket i sin tur innebär att dina ögon skadas ännu mer än om du hade varit utan solglasögon.

Allmänna tips – solglasögon

  • Är du typen som ofta är ute till sjöss, vid badstranden eller utomlands på varmare breddgrader? Då behöver du tänka på att ha solglasögon med nivå 3-skydd – och ännu bättre är om du har solglasögon med polariserat glas för att skydda mot reflexer och bländning.
  • Det är extra viktigt att skydda barnens ögon. Man kan alltid komplettera med en skyddande solhatt.