Varför just fem års garanti?

För samtliga av våra synfelsbehandlingar inom ögonlaser och linsbyte inkluderar vi alltid vår 5 åriga trygghetsgaranti. Vi erbjuder inga förkortade eller olika versioner av denna. Något som är viktigt för oss, men varför?

Det är viktigt att tänka på en behandling mer än just själva dagen man gör sin operation. Det innebär att tiden efteråt ofta inkluderar en fas av återhämtning för synen och läkning av ögat. Rent tidsmässigt kan detta gå på några dagar eller ta upp till ett år, beroende på typ av behandling och ens egna förutsättningar.

fem års trygghetsgaranti


Efter denna tid vet man om man kommit upp i sitt förväntade resultat och i de fallen det inte går ingår det en korrigerande behandling om de medicinska premisserna finns. På Vårda Ögon kan vi utföra en sådan både för linsbyten eller ögonlaser med hjälp av vår avancerade laserteknik. Dock innebär denna korrigerande behandling ytterligare en period av synåterhämtning och läkning. Det kan alltså plötsligt ha gått redan ett par år efter sin initiala behandling.

Därför har vi alltid en trygghetsgaranti på just fem år som möjlighet att kunna förbättra din syn under denna tid – och sätta in åtgärder i rätt tid.

Läs mer om vår extensiva trygghetsgaranti här


Bästa tiden för operation?

Vi får ofta frågan om man ska vänta till någon särskild period, till exempel sommaren eller vintern, för att genomföra en operation med ögonlaser eller linsbyte. Svaret är att det beror på ett flertal faktorer och är egentligen inte enbart beroende av årstid, utan på vad du kommer göra under perioden och vilken typ av operation du har genomgått.

Vi börjar att titta på aktiviteter som initialt kan vara begränsande för dig och lite mer specifikt våra populäraste behandlingar: NoCut® ögonlaser och RLE linsbyte. Kom ihåg att detta endast är generella siffror, det kan alltså variera i samråd med din ögonläkare hos Vårda Ögon. Varje öga är unikt.

NoCut® – ögonlaser utan skära

Är du fysiskt aktiv är NoCut® alltid metoden att föredra. Vad gäller den aktiva biten bör du dock tänka på några extra saker när ditt öga läker precis efter operation. Därefter är du helt fri att göra precis som du vill och den stora fördelen med NoCut® är att du inte har en permanent begränsning framöver – jämfört med metoder där man skär i ögat.

  • Jogging – ingen begränsning
  • Fotboll/bollsport – Ingen begränsning. Undvik bollar i ansiktsregionen första månaden
  • Simning, dykning, kampsport – efter 3 veckor
  • Solarium – efter 4 månader
  • Bastu – efter 4 veckor
  • Bilkörning – efter ca. 2 veckor
  • Dammig miljö – använd skyddsglasögon de första två veckorna

Solglasögon gäller även de tre första månaderna – det är viktigt att du använder solglasögon som är täcker bra och med ett UV-skydd på minst 400.

RLE linsbyte (trifokal/monofokal)

En ögonoperation med linsbyte har en kortare återhämtningstid men det finns fortfarande viktiga saker att tänka på under den första perioden efter din operation, såsom:

  • Jogging – lätt jogging har ingen begränsning. Högintensiv sådan efter 3 veckor
  • Fotboll/bollsport – Undvik bollar i ansiktsregionen, för övrigt ingen begränsning
  • Simning, dykning, kampsport, gym – efter 3 veckor
  • Övriga aktiva sporter (som tennis och golf) – efter 1 vecka
  • Bilkörning – efter 1 vecka
  • Tunga lyft – efter 1 vecka
  • Dammig miljö – efter 2 veckor
  • Solarium – efter 2 veckor

Så, vilken årstid eller period är lämplig för operation?

Använd ovanstående begränsningar av aktivitet, tänk på hur det ser ut i ditt liv och vad du planerar för i framtiden. Fundera på vad du tycker om att göra på din fritid, ditt jobb och din semester framöver. Väg det sedan mot det faktum att du slipper dina glasögon och linser framöver!



Kan ögonlaser behandla astigmatism?

Funderar du på ögonlaser men har astigmatism? Ögonlaser är en trygg och säker metod för att korrigera de flesta vanliga synfelen. Men hur fungerar det för astigmatism och kan det korrigeras?

Vad är astigmatism?

Astigmatism är ett vanligt synfel där antingen linsen i ögat eller hornhinnan (den yttersta delen i ögat) har en ojämn form. Formen liknar mer en rugby-boll än en rund och sfärisk fotboll. Står det i ditt optikerrecept att du har värden betecknat i ”cylinder” och ”axel” så vet du säkert att du har detta.   

30% av alla människor har astigmatism och det åtföljs ofta av andra refraktiva synfel, som till exempel närsynthet.

Kan ögonlaser behandla astigmatism?
Den vanligaste typen av astigmatism. Hornhinnan har en asymmetrisk/irreguljär form.

Det finns tre typer av astigmatism:

Korneal astigmatism
Vanligaste typen av astigmatism och innebär att hornhinnan har en irreguljär form.

Lenticulär astigmatism
I stället för att felet sitter i ögats yttre del, sitter nu felet i linsen. Det kan bero på en ojämn form på linsen, att den inte är centraliserad eller att det finns en lutning.

Retinal astigmatism
Sällsynt variant där den bakre delen av ögats vägg är ojämnt krökt. Denna irreguljära form skapar problem när ögat väl bryter ljuset till din näthinna. Det skapas flera fokuspunkter, vilket i sin tur leder till att oskarp och förvrängd syn. Oftast upplever du det både på nära och långt håll. Det är vanligt att astigmatismen uppstår i samband med andra synfel såsom närsynthet och översynthet.

Går astigmatism att behandla med ögonlaser?

Det går att behandla astigmatism med ögonlaser.   

En behandling med ögonlaser utgår alltid från samma princip: att skapa eller ”putsa” till en ny och mer jämn form på din hornhinna, så att ljuset i sin tur bryts rätt och hamnar med rätt fokuspunkt på din näthinna.

På grund av den irreguljära formen du har på hornhinnan kan det ses som något mer komplicerat att behandla din astigmatism då lasern behöver omforma hornhinnan på flera områden – men det är dock inget du märker. Är du närsynt eller översynt behandlar lasern detta i samma steg.    

Viktigt att tänka på är att det finns ett flertal andra faktorer som spelar in om du verkligen kan genomgå en ögonlaserbehandling. För att ta reda på om du kan behandlas med ögonlaser så behöver du först gå på en undersökning.

Behandling av ålderssynthet?

Börjar du få problem med att läsa innehållsförteckningen på vissa varor, försöker du sträcka ut handen för att kompensera, känns dina ögon ansträngda och drabbas du alltmer av huvudvärk? Då börjar du antagligen bli ålderssynt (även kallat presbyop). För många är detta något som är väldigt svårt att vänja sig vid eftersom du helt plötsligt måste anpassa dig efter ett nytt beteende. Och detta på äldre dar. Du kanske inte är van vid glasögon eller tycker att det är bökigt att konstant behöva ha de med sig. Tekniken går framåt och det finns en rad olika metoder för att hjälpa dig till en bättre syn – som inte bara innebär läsglasögon.

Vad är ålderssynthet (presbyopi)?

Presbyopi kommer från från grekiska och betyder ”gammalt öga”. Det är en fysiologisk reaktion att ögat börjar åldras och i detta fall handlar det om din naturliga lins. När du är ung är din lins flexibel, mjuk och elastisk, vilket gör att du kan kan fokusera på objekt på olika avstånd. Men efter 40 års ålder blir linsen alltmer styvare och med det förlorar du förmågan att fokusera. Det är då du börjar få svårigheter att se saker på nära avstånd.

Tyvärr är denna process inte reversibel, utan hör till din naturliga åldringsprocess där din lins i slutändan blir helt styv. Det finns även vissa saker som kan accelerera processen:

  • Geografiska faktorer: Varmare klimat och exponering av UV-ljus.
  • Kön: Kvinnor är utsatta i större grad än män.
  • Sjukdomar: Diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, MS och Myastena Gravis.
  • Arbetsmiljö: Där det krävs mycket fokuserande på nära avstånd, t.ex. kontorsarbete.
  • Medicinering/droger: Anti-depressiva, ångestdämpande, alkohol, antihistaminer och diuretika.
  • Synfel: Översynthet (hyperopi) i större grad jämfört med närsynthet (myopi).

Som tur är går det att korrigera ålderssynthet med glasögon, kontaktlinser, kirurgi eller till viss mån med medicinering.

Glasögon och kontaktlinser

Den mest vanliga metoden för att korrigera ålderssynthet är läsglasögon. Man korrigerar då så att du ser klart på nära avstånd – det medför att du måste ta av dig dem för att se normalt på andra avstånd.

Vid progressiva/trifokala glasögon slipper du ta av dig dessa då de är korrigerade för flera avstånd och kan även inkludera korrektion för synfel såsom närsynthet, brytningsfel och översynthet då glaset är uppbyggt i flera optiska zoner.

Monovision-lösning: Ena glaset är korrigerat för att att se på långt avstånd och det andra på nära håll.

Ovanstående gäller även i stora drag för kontaktlinser. Fördelen med dessa kan ibland vara den lägre kostnaden inititalt och att det är icke-invasivt jämfört med kirurgi. Det är dock en temporär lösning då ålderssyntheten utvecklas och du måste successivt byta ut dina glasögon eller kontaktlinser, vilket i slutändan kan innebära en högre kostnad jämfört med kirurgi.

Behandling med laser

Monovison med lasermetoderna LASEK, NoCut®, Trans PRK, Epi-Lasik, Presbyond: Principen är densamma som vid glasögon men här korrigerar du synfelet med att lasern behandlar din hornhinna. Korrektionen görs så att du ser med ett öga på långt och det andra på nära håll.

PresbyMax, PresbyLASIK och IntraCor: Ögats hornhinna behandlas med ett flertal optiska zoner, principen är ungefär samma som progressiva/trifokala kontaktlinser.

Dessa lasermetoder har fördelen att de inte är lika invasiva som vid ett linsbyte (där ögats lins byts ut) men nackdelen är att precis som med glasögon så är det fortfarande en temporär lösning då ögats lins fortsätter att åldras. Det innebär att du måste göra om laserbehandlingen, använda glasögon igen eller slutligen fundera på ett linsbyte.

Kirurgi med linsbyte

Utförs med en intraokulär lösning, vilket innebär att kirurgen går in i ögat, byter ut din stelnade lins mot en konstgjord högteknologisk lins. Det är samma förfarande som vid en gråstarroperation men det finns fler typer av linser att välja på för att korrigera ålderssyntheten.

Linsbyte Monovision: En lins placeras i ögat med fokus på nära och den andra linsen på långt håll. Principen är densamma som vid laser, glasögon och kontaktlinser.

Linsbyte Trifokal: En lins med flera fokusområden, lik en progressiv lins, placeras i ögat av kirurgen. Du ser bra på nära, mellan och långt avstånd. Den populäraste metoden för att bli fri från ålderssynthet och kan även samtidigt korrigera alla vanliga typer av synfel i samma procedur.

Ett linsbyte är den mest invasiva metoden men den ger dig en permanent lösning. Den har även fördelen att du inte behöver göra en gråstarroperation i framtiden – något som de flesta av oss måste göra ändå.

Referenser:

What Is Presbyopia? https://www.aao.org/eye-health/diseases/what-is-presbyopia (2020)

Presbyopia and Recent Advances in it’s Management-A Reviewhttps://www.researchgate.net/publication/344416054_Presbyopia_and_Recent_Advances_in_it’s_Management-A_Review (2020)

Smink – vad ska jag tänka på inför ögonlaser?

Många ställer frågorna ”hur ska jag tänka med smink före behandlingen” och ”när kan jag sminka mig igen”?

Det korta svaret är att du inte ska ha smink 24 timmar före. Detsamma gäller 2 dagar till 2 veckor efter behandlingen. Det beror på läkningsprocessen.

På undersökningsdagen

Använd minimalt med smink runt ögonen. Här syftar vi på maskara, eyeliner och ögonskugga. Vi vill inte att testerna ska kunna påverkas av detta.

Om du mot förmodan inte klarar av att leva utan maskara så kan du alltid färga ögonfransarna en vecka innan.

På operationsdagen

Bär inget smink överhuvudtaget. Detta gäller alla typer av smink – som till exempel foundation, puder, rouge, maskara, eyeliner och ögonskugga. Ögonsmink får inte användas minst 24 timmar före behandlingen. Använd inte parfym eller aftershave på operationsdagen. Detsamma gäller krämer/återfuktande lotion.

Har du ögonfransförlängning så ska du ta bort dessa före laserbehandlingen. De kan åter användas 2 månader efter operationsdagen.

Eftervården (efter operation)

Undvik maskara 2 veckor efter operation. Det inkluderar alla typer av vattenfast maskara då det är svårare att få bort och kan irritera dina ögon. Undvik produkter som kan flaga sig i dina ögon som till exempel skuggor eller liners. Det går bra att använda lätt foundation i ansiktet efter 2 dagar. Det rekommenderas dock att du undviker området runt ögonen eftersom det kan orsaka irritation. Puderbaserad foundation och rouge kan användas efter 5 dagar. Ögonkrämer/lotions ska inte användas 2 veckor efter operation. Lotion kan användas efter 2 dagar, men undvik direktkontakt med ögonområdet och ögonlocken helt.

Tänk på att vara extra försiktig när du avlägsnar sminket, särskilt runt ögonen och undvik skrubbande rörelser.

Sminkredskap kan bära på vissa skadliga bakterier så vi rekommenderar att du köper nya sminkborstar/penslar och produkter efter din laserbehandling.

Ring oss på 010-709 99 99, skicka ett mejl till kundcenter@varda.se eller chatta med en av våra kundrådgivare om du känner dig osäker på något!

Ögonlaser anpassad för aktiva och vardagliga sysslor

Med NoCut® ögonlaser nämner vi ofta att den är anpassad för en aktiv livsstil och tar upp träning, kampsporter och vissa yrken. Men vad innebär det egentligen för sin egen livsstil – och vad räknas som ”aktiv” egentligen?

Locket som aldrig läker
På 90-talet kom lasertekniken LASIK. Med denna metod skär man ett lock på ögat, lyfter på det för att sedan behandla det underliggande lagret på hornhinnan med laser. Slutligen lägger man på locket på ögat igen. Locket läker dock aldrig helt och medför en permanent försvagning av ögat (upp till 60% förlorad styrka). Trots det blev LASIK en behandling som snabbt tog mark då återhämtningen av synen bara gick på några dagar och smärtan var nästan obefintlig.

Risker för att skära och skapa ett lock innebär bl.a. att locket kan lossna igen (när som helst i livet vid trauma), ”rynka sig” eller bli infekterat. Trauma kan exempelvis vara ett slag, en fotboll i ansiktet eller att ditt barn råkar peta dig i ögat.

Vid en NoCut® skapar man inte ett lock – utan ögat läker ihop helt. Det innebär dock att synåterhämtningen och läkningen är längre, men har då fördelen att undgå alla dessa risker som uppkommer där man skär i ögat.

håller locket vid en aktiv livvstil?

Så vad är en aktiv livsstil?

Med en aktiv livsstil finns det ett par direkta saker man ska undvika helt när man väljer metoder där man skär. Detta är i huvudsak alla sporter eller yrken med hög fysisk kontakt:

  • Kampsport
  • Rugby
  • Hockey
  • Brottning
  • Yrken som Polis, Militär eller Brandman

Det är dock i ärlighetens namn en alltför enkel summering, för risken kvarstår med att ett lock kan lossna vid många andra scenarios i ditt liv. Fördelen är nu att LASIK/FS-LASIK har funnits en tid på marknaden och alltfler rapporter har kommit ut om just detta ämne.

Det kan handla om om att du en dag efter sju års tid trillar och slår dig i ansiktet.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6520285/

Att ett husdjur råkar peta råkar peta med tassen i ögat. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20677731/

Eller att du, på din arbetsplats som lärare, får ett pappersflygplan i ögat.
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2451993619301239

Och kvinnan som försökte ta av sin tröja och kom åt ögat med sin nagel.
https://jamanetwork.com/journals/jamaophthalmology/fullarticle/265510

Ja, listan kan göras lång och vi rekommenderar som vanligt att du själv läser på på den information som numera finns lättillgänglig på nätet. Som du ser är det emellertid inte bara vissa sporter eller yrken som kan utgöra en riskfaktor. Så det vore kanske bättre om vi döpte om det här med att NoCut® är anpassad för en aktiv livsstil, och lägger till att den även tar höjd för flera vardagliga olyckor.

NoCut® – varför har ni en egen behandlingsmetod?


I över tjugo år har vi haft samma ledande kirurg som har utvecklat tekniken med beröringsfri ögonlaser, Dr Hans Remanius.

Att gå den vägen mot beröringsfri laser var, för tretton år sedan, ett ganska impopulärt beslut. Då var tekniker där man skär i ögat alltmer dominanta. Dessa hade fördelen med kortare återhämtningstid och smärtfri läkning. Så varför inte bara göra det enkelt och gå samma väg?

Svaret: en patient som har blivit ögonlaserbehandlad skall leva med det under många år (till att ålderssyntheten kommer). Patienter var nöjda för stunden, men hur skulle det se ut om 10–20 år? Tänker man långsiktigt vill man undgå risker med komplikationer som är bestående över en längre tid. Vid metoder där man skär och därmed skapar ett lock på ögat så växer aldrig locket ihop helt – det blir bestående och därför har man en förhöjd permanent risk där detta lock kan lossna. Vi såg det helt enkelt inte som medicinskt försvarbart och började i stället att investera i behandlingar där man kan undgå dessa risker helt och hållet.

Ja, vi valde kanske den lite svårare vägen då ytbehandlingar har längre läkningstid. Det var svårt i början att försöka förklara att man som patient fick ha mer tålamod när det gällde vår metod, avseende smärta och återhämtningstid, men vi drevs av en stark övertygelse om att det lönar sig för våra patienter – i längden, och därmed även oss. Av denna anledning föddes NoCut® ögonlaser.


Varför är NoCut® ett registrerat varumärke?

NoCut® är en behandling som vi har vidareutvecklat och nu förbättrat i över tretton år – den kunskapen är vi helt ensamma om i Norden, ja, kanske även i hela världen. Vi garanterar dig att du alltid får samma höga kvalitet när du väljer NoCut® hos oss, men vi kan aldrig garantera att detsamma gäller på annat håll.

Bakgrunden var även att flera människor som hade genomgått en ögonlaserbehandling (med varierande resultat) började prata med oss om att de hade gjort en NoCut®. Problemet var att de hade gjort det hos någon helt annan och blivit lovade att det visst var en ”NoCut®” de fick. När vi senare följde upp det märkte vi att NoCut® användes av flera andra kliniker på lite allt möjligt. Man likställde vår metod med andra behandlingsmetoder – trots att tekniken, kriterierna för valet av lämpliga patienter och erfarenhet skiljde sig åt. Detta ledde till en naturlig reaktion där vi kände oss tvungna att registrera NoCut® som ett varumärke.

Än idag ser vi tyvärr att man försöker skriva NoCut® med exempelvis ”no cut” eller ”no-cut” för att försöka komma runt det. Det är varken juridiskt rätt eller ärligt mot patienten. Därför får vi nu återigen förtydliga detta.

När du väljer NoCut® hos Vårda Ögon

· 
Vi är störst inom beröringsfri ögonlaser och har därmed mest kunskap inom detta område i Norden. Det leder till en säkrare behandling och ett bättre resultat.

·  Dr. Hans Remanius är pionjär inom beröringsfri ögonlaser. Han har utfört över 30 000 ytbehandlingar.

·  Vår laserapparatur heter Schwind Amaris 1050RS och har den senaste tillgängliga uppdateringen. Det är samma modell och uppdatering vid samtliga av våra ögonlaserkliniker.

·  Vi står fast vid att inte skära i unga friska människors ögon när det gäller ögonlaser – och har inte gjort det under de senaste 13 åren.


En komponent i ovanstående är tekniken TransPRK. Det innebär att lasern är den som avlägsnar epitelet för att sedan kunna putsa till det hårdare lagret på din hornhinna. Det är alltså en teknisk del i en ögonlaserbehandling.

Det är slutligen naturligtvis smickrande att så många skriver att de också har NoCut®. Men tyvärr stämmer inte detta och det är bara förvirrande för kunden när man försöker likställa det med TransPRK eller till och med LASEK i vissa fall. Det är lite som att säga att man köper en bil och det enda som stämmer överens med bilens märke är själva motorn.



Prognosen för närsynthet

Fram till år 2050 beräknas 50 procent av världens befolkning att vara närsynta. Det är, enligt många, en förvånansvärd siffra.

Vissa menar att skärmanvändningen på nära avstånd är boven och andra menar att det beror på att vi vistas utomhus mindre nu än för 50 år sedan. Solljuset har en mycket positiv inverkan på våra ögon. Det är alltså avgörande att vistas ute i det naturliga ljuset och att du använder din syn för att titta på olika avstånd, vilket man gör när man är ute.

Hur vet man om man är närsynt?

Optiker Peter Särnblad förklarar: ”Vanliga tecken på närsynthet kan vara att du upptäcker att din syn är suddig på avstånd. Du kanske även märker att du kisar ovanligt mycket och överbelastar ögonen. Vissa upplever trötta ögon eftersom man överbelastar ögonen och gör slut på ögonkraften. Sedan har vi det här med spänningar och spänningshuvudvärk eller ögonvärk som kan komma till följd av närsynthet”.

”När du är ute har du kanske upptäckt att skyltar känns mycket längre bort än vad de en gång brukade göra, och när du håller en bok nära så är synen skarp. Synen fungerar alltså på nära håll, men inte alls på samma sätt på avstånd”.

50 procent av världens befolkning beräknas vara närsynt år 2050, enligt en forskningsartikel från National Eye Institute (2017).

Forskarna menar att vi bör vistas utomhus mer än vad vi gör. Vi sitter alldeles för mycket framför våra skärmar och då varierar vi inte synen. Vi använder inte vår syn som vi bör göra. När vi väl sitter framför skärmen ska vi i perioder försöka fokusera blicken på en punkt längre bort.

Det kommer inte heller som en chock att ökningen är som störst bland barn och unga. Myopi är inte reversibelt. Man kan inte återgå till ett normalt syntillstånd när det väl har påbörjat sin utveckling – antingen ökar den med åren eller så stagnerar den. När man är närsynt är även sannolikheten högre att bli drabbad av ögonsjukdomar längre fram i livet, som t.ex. näthinneavlossning eller gråstarr.

Det finns en del teorier om att exempelvis en låg daglig dos av Isopto-Atropin (ögondroppar) kan förhindra närsyntheten hos barn. Detta läkemedel har använts sedan 60-talet. Atropin reducerar ögats förmåga att behålla fokus på objekt när avståndet varierar. Enligt en ny studie avseende just lågdosbehandling, så har det visat sig ha en positiv effekt för att sakta ned närsynthet hos barn med 50% till 60% under en tvåårsperiod.

Att vistas utomhus är dock den teori som har visat bäst effekt på syntillståndet hos unga. Det betyder inte att man slipper närsynthet helt och hållet när man är ute, eftersom ärftliga faktorer alltid spelar in. Det är snarare så att man fördröjer närsyntheten och då reduceras även graden av närsynthet längre fram. Det är det vi kan påverka.

En del väljer att korrigera sitt synfel med glasögon och linser, men för de som vill slippa detta permanent har vi lösningar där det korrigeras med ögonlaser och linsoperation (ICL) och som passar de som är mellan 20 och 45 år.

Det trygga, familjära och moderna valet – sedan 1999

Tryggt och säkert

Det ska kännas tryggt för dig att besöka oss. Det är vårt löfte till dig som patient och det är något som vi har arbetat för att upprätthålla sedan 1999.

Några bidragande faktorer till trygghet är att vi har rapporterat in till Nationella Kataraktregistret och Sveriges regioner sedan starten 1999. För att kunna göra detta måste man först vara ackrediterad som vårdgivare. Vi blir kvalitetskontrollerade, rapporterar in resultat av ögonoperationer och håller en hög hygienstandard. För våra privata synfelsbehandlingar ingår alltid vår 5-åriga trygghetsgaranti, helt utan extra kostnader. Den tekniska utrustningen överses på löpande basis och vi ser alltid till att ha de senaste uppdateringarna som i sin tur leder till ett säkrare resultat.

Tryggt och säkert hos Vårda Ögonklinik

Vi arbetar löpande med patientsäkerhetsinitiativ. Under 2018 lanserade vi en digital app som hjälper patienter med bättre information i sin behandlingsresa. Detta är vi ensamma om inom vår bransch och vi har hjälpt tusentals patienter med rätt information i rätt tid.

Efter många års arbete med synfelsoperationer och ögonsjukvård, såväl privat som åt landstingen, har vi uppnått en hög nivå av säkerhet och hygienstandard för att minimera riskfaktorer i samtliga moment. Våra patienter möts inte av löpande band-principer, men vi strävar alltid efter ett smidigt och tydligt förfarande med rätt resursanvändning och fördelning.

Tyvärr går det aldrig att förhindra vissa avvikelser när det gäller kirurgi. Förväntningar är mycket viktigt och det kartlägger vi med dig som patient innan en behandling. Ögonkirurgi är som vilket kirurgiskt ingrepp som helst och dessa har något gemensamt: det finns alltid en risk. Detta förklarar vi för dig på ditt besök hos oss.

Vi är den största familjeägda ögonkliniken i Sverige – och för att fortsätta driva vår verksamhet framåt – när de flesta andra aktörerna blir förvärvade – krävs det hög kvalitet, kompetens och uppföljning. Vi strävar efter hög kvalitet på samtliga av våra kliniker och det innebär att vi gör rätt saker i rätt tid och alltid levererar en högkvalitativ vård. En högt kompetent personal är därför mycket viktigt för oss för att sköta uppföljning av avvikelser, vilket i sin tur ger oss möjlighet till ständiga förbättringar.

Vår tillgänglighet har varit hög sedan 1999, vilket har lett till att vi har haft ett stort remissflöde från optiker och sjukhus runtom i Sverige sedan begynnelsen. Vi kan även hjälpa patienter från andra län som önskar snabbare ögonsjukvård än vad som kan ges i det egna länet.

Informationssäkerhet

Det sker fortlöpande bedömningar huruvida det finns risker för händelser som kan medföra risk kring patientinformation och om den är utsatt för fara. Vi är väl vana att hantera skyddad information då vi som vårdverksamhet redan efterföljer patientdatalagen.

Under 2017 genomgick vi en förberedande process för en ny policy avseende personuppgiftsbehandling för att efterleva riktlinjerna i dataskyddsförordningen (GDPR) som trädde i kraft i maj 2018. GDPR ersatte då personuppgiftslagen. Vi etablerade och säkerställde en ny informationssäkerhets- och personuppgiftspolicy i samband med detta.

Det är av yttersta vikt att våra medarbetare är väl införstådda i GDPR och besitter en förmåga att hantera informationssäkerhetsfall för att vår verksamhet ska fungera korrekt. Det är därför som vi gör ständiga förbättringar och kontroller kring detta lokalt på våra kliniker.

Dataskyddsombudet utseddes i slutet av 2017 och har som uppgift att hantera eventuella fall å hela verksamhetens vägnar.

Undersökning och operation på samma dag

Måste man först gå på en undersökning och sedan göra sin operation en annan dag? Kan man inte ta ”allt” på en gång?

Det vore tämligen smidigt men vi måste samtidigt kunna ge dig en säker behandling. Det kan dock finnas undantag där vi kan garantera vår höga standard. Detta gäller för våra behandlingar:

Ögonlaser
”Vad gäller egentligen?”
Ögonlaser är den svåraste behandlingsmetoden att planera för operation och undersökning samma dag. Detta beror delvis på att man vill undvika dilaterade pupiller vid operationstillfället och det är något som vi alltid gör vid en undersökning. Dessa ögondroppar som används kallas för cyclo- eller pupillvidgande droppar.

RLE linsbyte
I de fall som det finns kapacitet för både undersökning och operation kan det göras samma dag. Det beror även på att den typen av lins som ska implanteras måste finnas tillgänglig. Annars måste vi special-beställa den så att den passar till just ditt synfel.

Ögonsjukvård
I detta fall beror det oftast på reglerna som gäller för berörd region. För t.ex. en gråstarroperation i Region Skåne så krävs tre besök. I Stockholm Läns Landsting krävs fem-sex besök för samma operation, fast på olika dagar. Väljer du att gå den privata vägen kan du dock förkorta antalet besök avsevärt.

Är du i stort behov av undersökning och operation på samma dag så kan vi se över möjligheten. Kontakta oss på 010-709 99 99, chatten eller mejla till respektive klinik för vidare information.

Med detta sagt rekommenderar vi i första hand att man planlägger undersökning och operation på olika dagar, då vi även anser att det är viktigt att du får tid att tänka igenom ditt beslut.