Fram till år 2050 beräknas 50 procent av världens befolkning att vara närsynta. Det är, enligt många, en förvånansvärd siffra.
Vissa menar att skärmanvändningen på nära avstånd är boven och andra menar att det beror på att vi vistas utomhus mindre nu än för 50 år sedan. Solljuset har en mycket positiv inverkan på våra ögon. Det är alltså avgörande att vistas ute i det naturliga ljuset och att du använder din syn för att titta på olika avstånd, vilket man gör när man är ute.
Hur vet man om man är närsynt?
Optiker Peter Särnblad förklarar: ”Vanliga tecken på närsynthet kan vara att du upptäcker att din syn är suddig på avstånd. Du kanske även märker att du kisar ovanligt mycket och överbelastar ögonen. Vissa upplever trötta ögon eftersom man överbelastar ögonen och gör slut på ögonkraften. Sedan har vi det här med spänningar och spänningshuvudvärk eller ögonvärk som kan komma till följd av närsynthet”.
”När du är ute har du kanske upptäckt att skyltar känns mycket längre bort än vad de en gång brukade göra, och när du håller en bok nära så är synen skarp. Synen fungerar alltså på nära håll, men inte alls på samma sätt på avstånd”.
50 procent av världens befolkning beräknas vara närsynt år 2050, enligt en forskningsartikel från National Eye Institute (2017).
Forskarna menar att vi bör vistas utomhus mer än vad vi gör. Vi sitter alldeles för mycket framför våra skärmar och då varierar vi inte synen. Vi använder inte vår syn som vi bör göra. När vi väl sitter framför skärmen ska vi i perioder försöka fokusera blicken på en punkt längre bort.
Det kommer inte heller som en chock att ökningen är som störst bland barn och unga. Myopi är inte reversibelt. Man kan inte återgå till ett normalt syntillstånd när det väl har påbörjat sin utveckling – antingen ökar den med åren eller så stagnerar den. När man är närsynt är även sannolikheten högre att bli drabbad av ögonsjukdomar längre fram i livet, som t.ex. näthinneavlossning eller gråstarr.
Det finns en del teorier om att exempelvis en låg daglig dos av Isopto-Atropin (ögondroppar) kan förhindra närsyntheten hos barn. Detta läkemedel har använts sedan 60-talet. Atropin reducerar ögats förmåga att behålla fokus på objekt när avståndet varierar. Enligt en ny studie avseende just lågdosbehandling, så har det visat sig ha en positiv effekt för att sakta ned närsynthet hos barn med 50% till 60% under en tvåårsperiod.
Att vistas utomhus är dock den teori som har visat bäst effekt på syntillståndet hos unga. Det betyder inte att man slipper närsynthet helt och hållet när man är ute, eftersom ärftliga faktorer alltid spelar in. Det är snarare så att man fördröjer närsyntheten och då reduceras även graden av närsynthet längre fram. Det är det vi kan påverka.
En del väljer att korrigera sitt synfel med glasögon och linser, men för de som vill slippa detta permanent har vi lösningar där det korrigeras med ögonlaser och linsoperation (ICL) och som passar de som är mellan 20 och 45 år.
Ögoninflammation (som även kallas konjunktivit) är en vanlig sjukdom som orsakar irritation och inflammation i ögonen. Tillståndet kan drabba både vuxna och barn. Inflammationen kan orsakas av olika faktorer som till exempel virus, bakterier, allergier eller skador på ögat.
Symtom på ögoninflammation inkluderar vanligtvis rodnad i ögonen, svullnad, klåda och sveda. Andra symtom kan inkludera rinnande ögon, suddig syn och ljuskänslighet. Ibland kan du även uppleva en känsla av trötthet eller svaghet i ögonen. Det är vanligt att båda ögonen utsätts för inflammation men ibland börjar det först på ena ögat.
Om inflammationen orsakas av bakterier kan läkaren förskriva antibiotika för att bekämpa infektionen. Om det orsakas av en allergisk reaktion kan antihistaminer eller ögondroppar med steroider användas för att lindra symtomen. I de flesta fallen kan en ögoninflammation gå över av sig själv efter en vecka – förutsatt att man följer goda skötselråd.
För att minska risken för ögoninflammation är det viktigt att tvätta händerna regelbundet och undvika att gnugga ögonen. Därför är det det viktigt att byta örngott, använda egen handduk och inte dela på smink med andra.
Om du misstänker att du har ögoninflammation är det viktigt att du söker medicinsk hjälp så snart som möjligt. Trots att det ofta går över naturligt bör du kontakta din vårdcentral eller ögonklinik. En ögoninflammation som inte går över kan leda till en synnedsättning. Om du har gjort en synfelsbehandling med antingen ögonlaser- eller linsbytesoperation och får en inflammation så bör du söka vård direkt.
Hur är det med ögoninflammation för barn?
Barn umgås ofta nära varandra. På skolan är de utsatta för sådant som ögoninflammation. Det beror helt enkelt på att barn tycker om att ta på leksaker, på andra barn eller gnuggar sig i ofta ögat. Därför är det extra viktigt att hålla yngre barn hemma, men även för att föräldern bör rengöra ögat flera gånger om dagen. När tillståndet har lagt sig, det vill säga om ögat är mindre kladdigt under dagen, kan man återgå till skolan.
Det är inte lika vanligt att äldre barn, som i grundskolan, stannar hemma från skolan. Smittorisken är lägre eftersom barnen inte umgås på samma sätt.
Vilka saker kan jag göra själv?
Receptfria ögondroppar kan lindra dina besvär. Fråga apotekspersonalen om råd.
Rengör ditt öga försiktigt från var. Börja först med en bomullstuss med ljummet vatten och avlägsna sedan försiktigt varbildningarna.
Om ögonen klibbar ihop kan du använda dig av en våt kompress med ljummet vatten. Du lägger denna på ögat, väntar några minuter och torkar sedan bort varet. Tänk på att inte använda samma kompress till det andra ögat.
Vissa typer av blindhet, som nattblindhet och gråstarr, kan behandlas och det går att förbättra synen. Andra orsaker till blindhet inkluderar diabetesretinopati, glaukom, maculadegeneration och retinitis pigmentosa. Förebyggande åtgärder såsom regelbundna ögonundersökningar och en hälsosam livsstil, kan hjälpa till att förebygga synförlust orsakad av gråstarr och andra ögonsjukdomar. Det är viktigt att rådfråga en ögonläkare vid misstanke om ögonsjukdom.
Nattblindhet är en form av synskada som gör det svårt att se i svagt ljus eller i mörker. Behandlingen för nattblindhet beror på orsaken till tillståndet.
Brist på A-vitamin: om nattblindhet orsakas av en brist på A-vitamin så kan det behandlas genom att äta en kost som är rik på A-vitamin och ta tillskott.
Retinitis pigmentosa: om nattblindhet orsakas av retinitis pigmentosa så är det inte möjligt att bota sjukdomen, men det finns tekniska hjälpmedel som kan hjälpa till att förbättra synskärpan, såsom nattseende-glasögon eller ljusstarka ficklampor.
Gråstarr är en naturlig del av åldrandeprocessen där linsen i ögat blir grumlig, vilket minskar synförmågan och slutligen ser man inget alls. Gråstarr är den vanligaste formen av blindhet om den inte behandlas. Idag drabbas ca. 94 miljoner människor globalt och i Sverige opereras ca. 130 000 för gråstarr varje år.
Den vanligaste formen för blindhet är behandlingsbar
Lyckligtvis går gråstarr att behandla med kirurgisk operation där den grumliga linsen tas bort och ersätts med en klar konstgjord lins – ett så kallat linsbyte. I Sverige ingår denna operation i den nationella sjukförsäkringen.
Simulerad effekt av utvecklad gråstarr
Det vanligaste som leder till blindhet är alltså obehandlad gråstarr. Det är inte en större risk i merparten av västvärlden men tyvärr desto större och ett reellt problem i tredje världen. 17 miljoner är blinda och 83 miljoner har nedsatt syn på grund av gråstarr. Den höga siffran beror framförallt på bristen på ögonläkare med erfarenhet av gråstarroperationer i fattigare länder.
Det finns ett flertal biståndsorganisationer som försöker hjälpa till med detta. En av dessa är det flygande ögonsjukhuset Orbis, som Vårda Ögon har samarbetat med. En av de senare och mer anmärkningsvärda insatserna kommer från YouTubern Mr Beast:
Behöver du få din gråstarr åtgärdad?
Vårda Ögon har från starten hjälpt folk att se bättre med bland annat gråstarroperationer. Vi samarbetar med Sveriges regionala sjukvård, vilket innebär att du enbart betalar regionens patientavgift. Frikort och högkostnadsskydd gäller.
Om du vill bli glasögonfri för din gråstarroperation erbjuder vi även detta som ett tillval, läs mer om medfinansiering här.
Skönhet är viktigt för många människor. Skönhetsälskare kan lägga ner en otrolig mängd tid och pengar på att styla sitt utseende, oftast genom att applicera smink. Men om smink inte används på lämpligt sätt runt eller vid ögonen så kan det leda till obehagliga konsekvenser: infektion, allergiska reaktioner eller skador – oavsett om du är försiktig eller inte.
Undvik infektion
Att utveckla en ögoninfektion förstör syftet med att bära smink från början. Det är aldrig trevligt med ett svullet och rött öga. Du kan undvika detta genom att följa vissa grundläggande regler och tillämpa sunt förnuft kring din sminkrutin.
Om kosmetika används längre än rekommenderat kan bakterier och svampar växa. Kosmetika bör kastas bort och ersättas enligt tillverkarens rekommendationer – vanligtvis var tredje månad för mascara. Skriv köpdatum på förpackningen för att hålla reda på datumen.
Dessutom bör du rengöra dina borstar och andra applicerare regelbundet för att ta bort patogener. Och om du har haft en ögoninfektion, kasta bort samt ersätt allt ögonsmink för att förhindra återinfektion.
Att dela kosmetika, inklusive att använda provprodukter i affärer, är en annan potentiell möjlighet för att introducera infektion. En av de mest vanliga infektionerna som överförs via smink är konjunktivit, som är inflammation i membranen som täcker den inre ytan av ögonlocket och den yttre ytan av ögat. Att använda engångsapplikatorer kan minska risken för transmission, men bakterier och svampar kan fortfarande finnas i kosmetikaförpackningen om den inte torkas ren mellan de olika användningstillfällena.
Lämplig förvaring kan också bidra till produktsäkerhet. FDA rekommenderar att all ögonkosmetika förvaras vid temperaturer under 29 grader, eftersom produkter som förvaras vid högre temperaturer är mer mottagliga för nedbrytning av konserveringsmedel.
Andra viktiga tips för att förhindra ögoninfektioner: toppa inte upp torr mascara med vatten och använd inte läppennor på dina ögon.
Var försiktig med allergier
Alla allergiska reaktioner från smink är inte orsakade av infektioner. Ibland kan allergier vara boven i dramat. Vanliga allergener som finns i kosmetika inkluderar nickel, järnoxid och ingredienser som finns i konserveringsmedel och dofter.
Lita inte på begreppet ”hypoallergenisk” – denna etikett är ingen garanti för att produkten är fri från allergener. Försök att introducera nya kosmetikaprodukter med en åt gången, för att avgöra din känslighet för specifika komponenter, och särskilt om du är benägen för allergier.
Vanliga ögonallergier:
Allergisk konjunktivit
Hösnuva (allergisk rinit)
Atopisk dermatit
Kontaktdermatit
Säsongsbunden allergisk konjunktivit (SAC)
Vernal keratoconjunctivit (VKC)
Gigantisk papillär konjunktivit (GPC)
Detta är bara några exempel och en riktig diagnos kan endast ställas av en ögonläkare.
Tänk efter två gånger för att undvika skada
Att applicera smink runt ögonen kräver en stabil hand. Mekanisk skada på ögat kan leda till hornhinneavlagringar eller värre saker. Av den här anledningen bör du aldrig lägga på smink i en rörlig bil – särskilt inte om du är den som kör.
Du kan också undvika att fresta ödet genom att bära smink på endast den distala fransraden, eller utsidan – och aldrig inuti. För där kan du introducera bakterier till den okulära ytan. Att placera smink längs insidan av fransraden kan också täppa till dina körtlar.
Fokusera på kontaktlinshygien
Om du applicerar smink innan du sätter på kontaktlinser så kan vissa av oljorna eller småpartier av smink smetas eller fastna på linsen. Av den här anledningen är det bäst att tvätta händerna, sätta i dina kontaktlinser och till sist applicera smink. Det finns ett undantag från denna process: om du bär hårda eller styva kontaktlinser, sätt då in de efter sminkets applicering, men var försiktig så att du inte smetar linsen.
Överväg även de typer av ögonsmink du använder. För personer som inte använder kontaktlinser bör glitter eller metalliska ögonskuggor undvikas eftersom de kan fastna under linserna.
Slutligen måste det smink du har på dig tvättas bort innan sänggåendet. Beroende på vilken typ av smink du använder så gör vanlig tvål och vatten inte alltid tricket – särskilt inte på mascara. När mascara torkar så blir den styv och kan leda till att den naturliga fransen bryts, vilket kan resultera i ögonlockssjukdom, ocular surface disease och kontaktlinsintolerans.
Undvik dessa skönhetsrutinproblem genom att grundligt rengöra ansiktet på kvällen. Enkla försiktighetsåtgärder kan hjälpa till att hålla dina ögon fina men också fungera smärtfritt och på bästa möjliga sätt i långa loppet.
För samtliga av våra synfelsbehandlingar inom ögonlaser och linsbyte inkluderar vi alltid vår 5 åriga trygghetsgaranti. Vi erbjuder inga förkortade eller olika versioner av denna. Något som är viktigt för oss, men varför?
Det är viktigt att tänka på en behandling mer än just själva dagen man gör sin operation. Det innebär att tiden efteråt ofta inkluderar en fas av återhämtning för synen och läkning av ögat. Rent tidsmässigt kan detta gå på några dagar eller ta upp till ett år, beroende på typ av behandling och ens egna förutsättningar.
Efter denna tid vet man om man kommit upp i sitt förväntade resultat och i de fallen det inte går ingår det en korrigerande behandling om de medicinska premisserna finns. På Vårda Ögon kan vi utföra en sådan både för linsbyten eller ögonlaser med hjälp av vår avancerade laserteknik. Dock innebär denna korrigerande behandling ytterligare en period av synåterhämtning och läkning. Det kan alltså plötsligt ha gått redan ett par år efter sin initiala behandling.
Därför har vi alltid en trygghetsgaranti på just fem år som möjlighet att kunna förbättra din syn under denna tid – och sätta in åtgärder i rätt tid.
Vi får ofta frågan om man ska vänta till någon särskild period, till exempel sommaren eller vintern, för att genomföra en operation med ögonlaser eller linsbyte. Svaret är att det beror på ett flertal faktorer och är egentligen inte enbart beroende av årstid, utan på vad du kommer göra under perioden och vilken typ av operation du har genomgått.
Vi börjar att titta på aktiviteter som initialt kan vara begränsande för dig och lite mer specifikt våra populäraste behandlingar: NoCut® ögonlaser och RLE linsbyte. Kom ihåg att detta endast är generella siffror, det kan alltså variera i samråd med din ögonläkare hos Vårda Ögon. Varje öga är unikt.
NoCut® – ögonlaser utan skära
Är du fysiskt aktiv är NoCut® alltid metoden att föredra. Vad gäller den aktiva biten bör du dock tänka på några extra saker när ditt öga läker precis efter operation. Därefter är du helt fri att göra precis som du vill och den stora fördelen med NoCut® är att du inte har en permanent begränsning framöver – jämfört med metoder där man skär i ögat.
Jogging – ingen begränsning
Fotboll/bollsport – Ingen begränsning. Undvik bollar i ansiktsregionen första månaden
Simning, dykning, kampsport – efter 3 veckor
Solarium – efter 4 månader
Bastu – efter 4 veckor
Bilkörning – efter ca. 2 veckor
Dammig miljö – använd skyddsglasögon de första två veckorna
Solglasögon gäller även de tre första månaderna – det är viktigt att du använder solglasögon som är täcker bra och med ett UV-skydd på minst 400.
RLE linsbyte (trifokal/monofokal)
En ögonoperation med linsbyte har en kortare återhämtningstid men det finns fortfarande viktiga saker att tänka på under den första perioden efter din operation, såsom:
Jogging – lätt jogging har ingen begränsning. Högintensiv sådan efter 3 veckor
Fotboll/bollsport – Undvik bollar i ansiktsregionen, för övrigt ingen begränsning
Simning, dykning, kampsport, gym – efter 3 veckor
Övriga aktiva sporter (som tennis och golf) – efter 1 vecka
Bilkörning – efter 1 vecka
Tunga lyft – efter 1 vecka
Dammig miljö – efter 2 veckor
Solarium – efter 2 veckor
Så, vilken årstid eller period är lämplig för operation?
Använd ovanstående begränsningar av aktivitet, tänk på hur det ser ut i ditt liv och vad du planerar för i framtiden. Fundera på vad du tycker om att göra på din fritid, ditt jobb och din semester framöver. Väg det sedan mot det faktum att du slipper dina glasögon och linser framöver!
Skärmtid är ett stort problem nuförtiden. Många sitter framför datorn flera timmar om dagen. Vi jobbar framför datorskärmen, tittar på den både på jobbet och hemma, vi använder våra mobiltelefoner, tittar på TV och säkert en och annan surfplatta. När vi använder ögonen till detta så mycket så kan det leda till ansträngda och trötta ögon. Detta kallas även för astenopiska besvär. Botemedlet skulle kunna vara 20-20-20-regeln. Hört talas om den?
Så här gör du:
Var tjugonde minut ska du titta på något som är minst 20 meter bort i minst 20 sekunder.
Är det viktigt att föremålet eller motivet är exakt 20 meter bort?
Såvida du inte har en tumstock eller måttband så är det ganska svårt att avgöra om något är 20 meter bort. Det är dock inte viktigt att vara exakt i detta sammanhang – det viktigaste är att du försöker fokusera blicken på något som är långt bort.
Tittar du ut genom fönstret så kan du till exempel titta på ett träd eller en byggnad på andra sidan gatan. Om du sitter och arbetar på ett kontor så kan du gå ut till ett större rum eller gå på en kort promenad utomhus så att du kan vila dina ögon.
Varför just 20 sekunder?
Det tar ungefär 20 sekunder för dina ögon att slappna av helt.
Grönt te sägs också kunna ha en positiv effekt på dina ögon för bättre tårproduktion. En god regel är alltid att hålla sig hydrerad och dricka rikligt med vatten varje dag. Även det hjälper ögonen att må bättre.
Ställ en timer med 20 minuters mellanrum
Det hjälper dig om du blir påmind om pauserna var tjugonde minut. Ställ en timer eller ladda ned en app som till exempel appen ’20 20 20’ för hjälp med detta.
Hur vet jag om jag har ansträngda ögon?
Symtomen för ansträngda ögon är trötta, skavande, brännande eller kliande ögon.
Andra symtom kan vara:
Vattniga ögon
Torra ögon
Dimsyn
Dubbelseende
Huvudvärk
Ömhet i nacke, axlar eller rygg
Ljuskänslighet
Koncentrationssvårigheter
Svårt att hålla ögonen öppna
Att ha ansträngda ögon från dator och skärmanvändande kan självklart vara obekvämt. 20-20-20-regeln kan hjälpa dig att förhindra ögontrötthet och ansträngda ögon genom att du utför dessa rutinenliga steg, samt att du spenderar mindre tid framför skärmarna.
Även fast ögontröttheten känns allvarlig så kommer den aldrig att kunna drabba din syn på något sätt permanent. Så fort du vilar ögonen så försvinner symtomen.
Gör följande för att förhindra ögontrötthet:
Sitt längre bort från datorskärmen. En armslängd brukar vara bra. Du ska även justera den så att du tittar lite nedåt på skärmen.
Införskaffa ett matt skärmfilter för att reducera skärmens skärpstyrka.
Sätt en timer för 20-20-20-regeln. Använd mobiltelefonens timerfunktion eller annan app.
Köp konserveringsfria tårersättningsdroppar som du kan använda så fort ögonen är torra.
Blinka ofta så att du fyller på din egen tårvätska
Dimma ned skärmen eller anpassa rummets belysning så att kontrasten är svagare.
Håll skärmen ren och fin – utan fingeravtryck och damm.
Använder du kontaktlinser så kan du uppleva problem med torrhet och irritation. I sådant fall kan du använda glasögon ibland så att du pausar från linserna. Undvik dock att sova med kontaktlinser och tvätta händerna noggrant när du stoppar in och plockar ur linserna.
Funderar du på ögonlaser men har astigmatism? Ögonlaser är en trygg och säker metod för att korrigera de flesta vanliga synfelen. Men hur fungerar det för astigmatism och kan det korrigeras?
Vad är astigmatism?
Astigmatism är ett vanligt synfel där antingen linsen i ögat eller hornhinnan (den yttersta delen i ögat) har en ojämn form. Formen liknar mer en rugby-boll än en rund och sfärisk fotboll. Står det i ditt optikerrecept att du har värden betecknat i ”cylinder” och ”axel” så vet du säkert att du har detta.
30% av alla människor har astigmatism och det åtföljs ofta av andra refraktiva synfel, som till exempel närsynthet.
Den vanligaste typen av astigmatism. Hornhinnan har en asymmetrisk/irreguljär form.
Det finns tre typer av astigmatism:
Korneal astigmatism Vanligaste typen av astigmatism och innebär att hornhinnan har en irreguljär form.
Lenticulär astigmatism I stället för att felet sitter i ögats yttre del, sitter nu felet i linsen. Det kan bero på en ojämn form på linsen, att den inte är centraliserad eller att det finns en lutning.
Retinal astigmatism Sällsynt variant där den bakre delen av ögats vägg är ojämnt krökt. Denna irreguljära form skapar problem när ögat väl bryter ljuset till din näthinna. Det skapas flera fokuspunkter, vilket i sin tur leder till att oskarp och förvrängd syn. Oftast upplever du det både på nära och långt håll. Det är vanligt att astigmatismen uppstår i samband med andra synfel såsom närsynthet och översynthet.
Går astigmatism att behandla med ögonlaser?
Det går att behandla astigmatism med ögonlaser.
En behandling med ögonlaser utgår alltid från samma princip: att skapa eller ”putsa” till en ny och mer jämn form på din hornhinna, så att ljuset i sin tur bryts rätt och hamnar med rätt fokuspunkt på din näthinna.
På grund av den irreguljära formen du har på hornhinnan kan det ses som något mer komplicerat att behandla din astigmatism då lasern behöver omforma hornhinnan på flera områden – men det är dock inget du märker. Är du närsynt eller översynt behandlar lasern detta i samma steg.
Viktigt att tänka på är att det finns ett flertal andra faktorer som spelar in om du verkligen kan genomgå en ögonlaserbehandling. För att ta reda på om du kan behandlas med ögonlaser så behöver du först gå på en undersökning.
Man får ett högt tryck i ögat när in- och avflödet av kammarvatten inte är i balans.
Det är lite logiskt trots allt – det är samma som med ett avlopp – blir det stopp så ökar trycket eftersom ögat konstant producerar ny vätska.
Besvären kan te sig som smärta och kraftig synnedsättning i det drabbade ögat. Du kan få huvudvärk, må illa och känna ett visst tryck mot ögat. Det kan även leda till att du ser färgade ringar runt ljuspunkter.
Ett högt tryck kan även innebära misstanke om glaukom (grön starr) och är därför viktigt att det undersöks av ögonläkare.
Ögontryck
Hur kan man sänka trycket?
Man ger ögondroppar som sänker trycket i ögat. Dessa ögondroppar har effekten av att minska produktionen av kammarvätska, vilket är den vätska som hanterar balansen. Dropparna leder även till att kammarvätskan rinner bort lättare.
Ett högt tryck kan bland annat orsakas av ett linsbyte, vilket vi i sådant fall behandlar med hjälp av trycksänkande ögondroppar och noggranna kontroller.
Var går gränsen för högt tryck?
Det ser lite olika ut beroende på vilket landsting man tillhör.
I vissa landsting är gränstrycket 24 mmHg. Det betyder att allt under 24 är normalt. Däremot kan gränstrycket ligga på på allt från 21 upp till 30 i andra regioner. Man får komma ihåg att trycket är en del av olika bedömningsfaktorer. För en korrekt bedömning tittar man även på synnerven och hur tjockt det yttersta fettlagret är. Finns det ett tjockare fettlager så har synnerven ett bättre skydd mot högt tryck.
Ett för högt tryck kan leda till allvarlig skada på synnerven som ger svarta fläckar i synfältet. Det kan dessutom resultera i glaukom (grön starr).
Man mäter ögontrycket i millimeter kvicksilver (mmHg) och mätningen görs med en lufttrycksmätare. Det upplevs som att någon blåser en lätt ’puff’ på ögat och det är smärtfritt. Vissa upplever obehag då ögat är känsligt.
Kontakta oss
En del upplever ett högre tryck under vissa timmar på dagen, vilket gör att det inte nödvändigtvis behöver ge en konstant känsla av högt tryck.
Det kan vara skadligt att ha högt tryck i ögat. Därför bör du boka tid hos en ögonläkare så fort som möjligt om du misstänker att du har det.
Du är välkommen att kontakta oss på 010-709 99 99 om du är osäker på ditt ögontryck efter till exempel ditt linsbyte.
Börjar du få problem med att läsa innehållsförteckningen på vissa varor, försöker du sträcka ut handen för att kompensera, känns dina ögon ansträngda och drabbas du alltmer av huvudvärk? Då börjar du antagligen bli ålderssynt (även kallat presbyop). För många är detta något som är väldigt svårt att vänja sig vid eftersom du helt plötsligt måste anpassa dig efter ett nytt beteende. Och detta på äldre dar. Du kanske inte är van vid glasögon eller tycker att det är bökigt att konstant behöva ha de med sig. Tekniken går framåt och det finns en rad olika metoder för att hjälpa dig till en bättre syn – som inte bara innebär läsglasögon.
Vad är ålderssynthet (presbyopi)?
Presbyopi kommer från från grekiska och betyder ”gammalt öga”. Det är en fysiologisk reaktion att ögat börjar åldras och i detta fall handlar det om din naturliga lins. När du är ung är din lins flexibel, mjuk och elastisk, vilket gör att du kan kan fokusera på objekt på olika avstånd. Men efter 40 års ålder blir linsen alltmer styvare och med det förlorar du förmågan att fokusera. Det är då du börjar få svårigheter att se saker på nära avstånd.
Tyvärr är denna process inte reversibel, utan hör till din naturliga åldringsprocess där din lins i slutändan blir helt styv. Det finns även vissa saker som kan accelerera processen:
Geografiska faktorer: Varmare klimat och exponering av UV-ljus.
Kön: Kvinnor är utsatta i större grad än män.
Sjukdomar: Diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, MS och Myastena Gravis.
Arbetsmiljö: Där det krävs mycket fokuserande på nära avstånd, t.ex. kontorsarbete.
Medicinering/droger: Anti-depressiva, ångestdämpande, alkohol, antihistaminer och diuretika.
Synfel: Översynthet (hyperopi) i större grad jämfört med närsynthet (myopi).
Som tur är går det att korrigera ålderssynthet med glasögon, kontaktlinser, kirurgi eller till viss mån med medicinering.
Glasögon och kontaktlinser
Den mest vanliga metoden för att korrigera ålderssynthet är läsglasögon. Man korrigerar då så att du ser klart på nära avstånd – det medför att du måste ta av dig dem för att se normalt på andra avstånd.
Vid progressiva/trifokala glasögon slipper du ta av dig dessa då de är korrigerade för flera avstånd och kan även inkludera korrektion för synfel såsom närsynthet, brytningsfel och översynthet då glaset är uppbyggt i flera optiska zoner.
Monovision-lösning: Ena glaset är korrigerat för att att se på långt avstånd och det andra på nära håll.
Ovanstående gäller även i stora drag för kontaktlinser. Fördelen med dessa kan ibland vara den lägre kostnaden inititalt och att det är icke-invasivt jämfört med kirurgi. Det är dock en temporär lösning då ålderssyntheten utvecklas och du måste successivt byta ut dina glasögon eller kontaktlinser, vilket i slutändan kan innebära en högre kostnad jämfört med kirurgi.
Behandling med laser
Monovison med lasermetoderna LASEK, NoCut®, Trans PRK, Epi-Lasik, Presbyond: Principen är densamma som vid glasögon men här korrigerar du synfelet med att lasern behandlar din hornhinna. Korrektionen görs så att du ser med ett öga på långt och det andra på nära håll.
PresbyMax, PresbyLASIK och IntraCor: Ögats hornhinna behandlas med ett flertal optiska zoner, principen är ungefär samma som progressiva/trifokala kontaktlinser.
Dessa lasermetoder har fördelen att de inte är lika invasiva som vid ett linsbyte (där ögats lins byts ut) men nackdelen är att precis som med glasögon så är det fortfarande en temporär lösning då ögats lins fortsätter att åldras. Det innebär att du måste göra om laserbehandlingen, använda glasögon igen eller slutligen fundera på ett linsbyte.
Kirurgi med linsbyte
Utförs med en intraokulär lösning, vilket innebär att kirurgen går in i ögat, byter ut din stelnade lins mot en konstgjord högteknologisk lins. Det är samma förfarande som vid en gråstarroperation men det finns fler typer av linser att välja på för att korrigera ålderssyntheten.
Linsbyte Monovision: En lins placeras i ögat med fokus på nära och den andra linsen på långt håll. Principen är densamma som vid laser, glasögon och kontaktlinser.
Linsbyte Trifokal: En lins med flera fokusområden, lik en progressiv lins, placeras i ögat av kirurgen. Du ser bra på nära, mellan och långt avstånd. Den populäraste metoden för att bli fri från ålderssynthet och kan även samtidigt korrigera alla vanliga typer av synfel i samma procedur.
Ett linsbyte är den mest invasiva metoden men den ger dig en permanent lösning. Den har även fördelen att du inte behöver göra en gråstarroperation i framtiden – något som de flesta av oss måste göra ändå.
Referenser:
What Is Presbyopia? https://www.aao.org/eye-health/diseases/what-is-presbyopia (2020)
Presbyopia and Recent Advances in it’s Management-A Reviewhttps://www.researchgate.net/publication/344416054_Presbyopia_and_Recent_Advances_in_it’s_Management-A_Review (2020)
Efterstarr är en av de mest vanliga biverkningarna som drabbar 5-30% av patienter som har genomgått ett linsbyte- eller en gråstarroperation. Den kan komma redan efter ett par månader, men även några år efter operationen.
Det är dock värt att känna till är att det är enkelt, effektivt och säkert att behandla med YAG-laser. Lasermaskinen ”skjuter” små hål i den bakre linskapseln och behandlar på så vis efterstarren.
Olika faktorer som till exempel ålder, operationsteknik och den intraokulära linsens kvalitet samt design kan påverka efterstarrens uppkomst.
De som har efterstarr får symtom som ljuskänslighet, nedsatt syn och dimsyn. De kan liknas vid de symtom som upplevs vid gråstarr.
Ursell, P.G., Dhariwal, M., O’Boyle, D. et al. (2020) förklarar att frekvensen för efterstarr ligger mellan 4,7–18,6% efter 3 år och 7,1–22,6% efter 5 år. Studien baseras på 20,763 ögon. Uppkomsten av efterstarr i det stora hela var lägre om patienter hade fått inopererat monofokala linser som är av typen hydrofobisk akryl. Studien avser just monofokala intraokulära linser vid kataraktoperation av patienter äldre än 65 år. Det som påverkar risken för efterstarr vid kataraktoperation är linsens design, IOL-design, haptiska utformningen och linsmaterial.
En efterstarrbehandling med YAG-laser visade sig vara mer effektiv på patienter med intraokulära linser av typen hydrofobisk akryl, som till exempel märket AcrySof (Alcon).
Normalt sett räcker det med en YAG-laserbehandling för att behandla efterstarr. Dock kan det förekomma, om än sällsynt, att celler utvecklas i den bakre kapselns utrymme eller i kapselns öppning till följd av den första behandlingen – vilket leder till att efterstarren kommer tillbaka. I detta sällsynta fall kan man behandla med YAG-laser på nytt.
Medicinsk Dr. Khashayar Memarzadeh förklarar att andra faktorer som påverkar risken för efterstarr exempelvis kan bero på vilken typ av katarakt det är, om patienten använder kortison, har diabetes eller om kirurgen utför en komplicerad operation.
Misstänker du att du har efterstarr?
Om du upplever dessa symtom är det bara att kontakta oss. Hos Vårda Ögon kan du beroende på din operation antingen gå via den finansierade regionala sjukvården, privat eller så ingår detta redan (helt kostnadsfritt) i din trygghetsgaranti.
Referenser:
Ursell, P.G., Dhariwal, M., O’Boyle, D. et al. 5 year incidence of YAG capsulotomy and PCO after cataract surgery with single-piece monofocal intraocular lenses: a real-world evidence study of 20,763 eyes. Eye34, 960–968 (2020). https://doi.org/10.1038/s41433-019-0630-9
Med. Dr. Khashayar Memarzadeh, Vårda Ögon - Intervju (2021).
Samtycke till kakor
Vi använder tekniker som cookies för att lagra och/eller få tillgång till enhetsinformation.
Vi gör detta för att förbättra surfupplevelsen och visa anpassade annonser. Genom att samtycka till dessa tekniker tillåter du oss att behandla data som surfvanor eller unika ID på den här webbplatsen. Om du inte samtycker eller återkallar ditt samtycke kan det påverka vissa funktioner negativt.
Funktionell
Alltid aktiv
Den tekniska lagringen eller åtkomsten är strikt nödvändig för det legitima syftet att möjliggöra användningen av en specifik tjänst som uttryckligen begärts av abonnenten eller användaren, eller enbart för att utföra överföringen av en kommunikation över ett elektroniskt kommunikationsnätverk.
Alternativ
Den tekniska lagringen eller åtkomsten är nödvändig för det legitima syftet att lagra inställningar som inte efterfrågas av abonnenten eller användaren.
Statistik
Den tekniska lagringen eller åtkomsten som används uteslutande för statistiska ändamål.Den tekniska lagringen eller åtkomsten som används uteslutande för anonyma statistiska ändamål. Utan en stämningsansökan, frivillig efterlevnad från din Internetleverantörs sida, eller ytterligare register från en tredje part, kan information som lagras eller hämtas endast för detta ändamål vanligtvis inte användas för att identifiera dig.
Marknadsföring
Den tekniska lagringen eller åtkomsten krävs för att skapa användarprofiler för att skicka reklam eller för att spåra användaren på en webbplats eller över flera webbplatser för liknande marknadsföringsändamål.